Happy Pills - Happy Pills

  • szt.
  • Net Price: €3.63 €5.88 €4.47


Grupa zaliczana do polskich pionierów gitarowego alternatywnego grania wydaje pierwszą płytę od 5 lat. Epka zatytułowana „Happy Pills” zawiera 6 coverów noszących taki tytuł. Bezpośrednim impulsem było nagranie kawałka "Happy Pills" przez Norah Jones. "Natychmiast wyrzuciła nas z pierwszej strony wyników w google i youtube" – śmieje się Jacek Kąkolewski, basista HP. "Kiedyś Candlebox nagrało płytę Happy Pills i rozważaliśmy tytuł Candlebox dla naszego albumu" - dodaje gitarzysta Mariusz Szypura. Początkowo nagranie coveru Norah Jones miało być żartem, ale po wysłuchaniu około 20 różnych piosenek zatytułowanych „Happy Pills” zespół postanowił pójść dalej i nagrać całą EPkę. Oprócz przeboju Norah Jones nagrał swoje wersje kawałków kilku kompletnie nieznanych wykonawców, takich jak Woodpile czy Bad Canon. W ten sposób powstało chyba najbardziej zróżnicowane stylistycznie wydawnictwo Happy Pills.

Nagrania zaczęły się we wrześniu 2012, po czym zespół przestał funkcjonować. Wiosną 2014 pojawiły się w internecie dwie piosenki z tej sesji. Dopiero rok później zespół wrócił do nagrań, zebrał fundusze na dokończenie płyty na wspieramkulture.pl i zaprosił do współpracy Gusstaff Records. Zagrał też dobrze przyjęty koncert na festiwalu Spring Break.

Płytę ‘Happy Pills’ nagrali:

Natalia Fiedorczuk – śpiew

Krzysztof Kochanowski – gitara, śpiew

Mariusz Szypura – gitara, wszystkie pozostałe instrumenty oprócz basu i perkusji

Sławek Mizerkiewicz – gitara

Jacek Kąkolewski – bas, śpiew

Piotr Kończal - perkusja, śpiew

Krótka historia:

Zespół Happy Pills powstał w 1993. Zadebiutował w 1997 płytą ‘Soft”. Do 2002 wydał cztery płyty i zagrał kilkadziesiąt koncertów. Zawiesił działalność po wyjeździe do USA wokalistki Agnieszki Morawskiej i niedoszłych koncertach w USA (11.09.2001 samolot, którym leciało HP został zawrócony nad Atlantykiem i do trasy nie doszło). Od 2008 z Happy Pills śpiewa Natalia Fiedorczuk, znana m.in. z Nathalie And The Loners. W 2010 ukazała się płyta „Retrosexual”, której towarzyszyły koncerty m.in. na Off Festivalu, Rock In Arena i w studiu im. Agnieszki Osieckiej.

Dyskografia:

1) Soft - 1997 - Mami Records

2) Lo-Fi - 1998 - Happy Pills Records

3) Happy Pills Meet Schneider - 2000 - Happy Pills Records

4) Smile - 2001 - Antena Krzyku

5) 17 Songs – 2006 – Antena Krzyku

6) Retrosexual – 2010 – EMI

7) Happy Pills – 2015 – Gusstaff Records